Вход или Регистрация
Сейчас 09:33, понедельник, 1 сентября 2025г.  
Навигация
 Главная
 Город Береза
 "Мегастишок"
 Личный кабинет
 Личные сообщения
 Наши пользователи
 Опросы
 Гостевая книга
 Форум
 Чат
 Объявления
 Сайты друзей
 Местные сайты
 Файлы
 Темы
 Фотоальбом
 Погода
 FAQ
 Бизнес-каталог
 "Лицо месяца"
 Написать админу
 Почта@bereza.info
 Общие правила
Карта сайта
Информация
  Расписание поездов
 Добавить на сайт
 Фото
 Объявление
 Ссылку
 Файл
 Новость
Сейчас на сайте:
Гостей: 40
Своих: 0
Всего: 40

Сейчас в чате:

Вход в чат
Полезные ресурсы
Нет
Мини-чат

Гости не могут отправлять сообщения! Войти или зарегистрироваться.
Березовский портал - город Береза: Форум

FAQFAQ   ПоискПоиск   ПользователиПользователи   ГруппыГруппы   Forums&file=medalsНаграды   ИзбранноеИзбранное   АдминистрацияАдминистрация 
 ПрофильПрофиль   Войти и проверить личные сообщенияВойти и проверить личные сообщения   ВходВход 
Загадка №6
Следующая тема
Предыдущая тема

Добавить к избранным темам
Начать новую тему   Ответить на тему  Список форумов Березовского портала » Загадки нашего города Версия для печати
Автор Сообщение
tutejszy
Участник
Участник

С нами с: 01.05.2007
Баллы: 214

Рейтинг: +6 (0)
Награды: Нет

СообщениеДобавлено: Чт Ноябрь 27, 2008г. 20:45 Ответить с цитатой Наверх страницы

Кто объяснит значение названия Жыгулянка?

Для неведающих - это речка на границе Березовского и Ивацевичского районов.
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение
PUEM
Предупреждений: 1

С нами с: 03.06.2008
Баллы: 21

Рейтинг: +1 (16)

СообщениеДобавлено: Чт Ноябрь 27, 2008г. 20:48 Ответить с цитатой Наверх страницы

ранше на месте, по-моему, Мобилмаркита был магазин под названием Жыгулянка! там мне мама игрушки пакупала! Вазможна от этого и пошло название реки! ДА! точняк из-за магазина!
Corner
Интересующийся
Интересующийся

С нами с: 20.10.2007
Баллы: 94
Рейтинг: +1 (0)

СообщениеДобавлено: Чт Ноябрь 27, 2008г. 20:54 Ответить с цитатой Наверх страницы

PUEM
жжош,парень!!!
Elektrik

С нами с: 26.02.2007
Баллы: 837
Рейтинг: +5 (21)

СообщениеДобавлено: Чт Ноябрь 27, 2008г. 20:59 Ответить с цитатой Наверх страницы

Параўнозваецца з беларускім дыялектным словам "жыгала" - металічны прут для прапякання дзірак;
або са старарускім "жигало, жегало" - кадильница.

Але як і іншыя тапонімы мае некалькі версій таго, як была названа, таму дакладна сказаць нельга.

И в одиночестве я погибну...
Посмотреть профиль Отправить личное сообщение Отправить e-mail Посетить сайт автора ICQ Number
Mixer
Участник
Участник

С нами с: 23.04.2006
Баллы: 145
Рейтинг: +3 (0)

СообщениеДобавлено: Чт Ноябрь 27, 2008г. 20:59 Ответить с цитатой Наверх страницы

неее мне помню бабка че то говорила... она жила в Песках, я там еще рыбу тягал в детстве, во блин надо съездить... Чето там про Буг или Буж, течет через черное озеро, стопуДов!! ДараБуж помоему...

Луговой ручей!!!

С нами с: 06.10.2006
Баллы: 730
Рейтинг: +11 (12)

СообщениеДобавлено: Пт Ноябрь 28, 2008г. 12:54 Ответить с цитатой Наверх страницы

Где-то в 73-м мой дедушка-ЖИгало, предварительно приняв ящик ЖИГУЛЁВСКОГО на свой ЖИГ... ЖИвот, поехал проведать свою ЖИ... ну в роддом(она тогда была с ЖИ). И прихватил ещё ящик ЖИГУЛЁВСКОГО в свой ЖИГУЛИ. Но по дороге не справился с управлением(ящик ЖИГУЛЁВСКОГО дал о себе знать) и въехал в безымянную тогда речку.
Потом пошли всякие слухи, сплетни... Собственно так и назвали речку. Вот.

Посмотреть профиль Отправить личное сообщение Отправить e-mail Посетить сайт автора ICQ Number
tutejszy
Участник
Участник

СообщениеДобавлено: Пт Ноябрь 28, 2008г. 15:40 Ответить с цитатой Наверх страницы

piterpen писал(а):
Где-то в 73-м мой дедушка-ЖИгало, предварительно приняв ящик ЖИГУЛЁВСКОГО на свой ЖИГ... ЖИвот, поехал проведать свою ЖИ... ну в роддом(она тогда была с ЖИ). И прихватил ещё ящик ЖИГУЛЁВСКОГО в свой ЖИГУЛИ. Но по дороге не справился с управлением(ящик ЖИГУЛЁВСКОГО дал о себе знать) и въехал в безымянную тогда речку.

Посмеялся Very Happy
Самое интересное, что в этом веселом наборе слов и есть РАЗГАДКА или половина её.
Stats
Опытный
Опытный

С нами с: 16.02.2008
Баллы: 408
Рейтинг: +2 (6)
Награды: 2 [инфо]
Знаток березовщины (Количество: 2)

СообщениеДобавлено: Пт Ноябрь 28, 2008г. 15:52 Ответить с цитатой Наверх страницы

tutejszy
на этой речке был мост, а по мосту перевозили автомобили жигули))
вот и вся загадка. не думаю, что к пиву это имеет какое-то отношение...

Участник

СообщениеДобавлено: Пт Ноябрь 28, 2008г. 19:53 Ответить с цитатой Наверх страницы

Stats писал(а):
tutejszy
на этой речке был мост, а по мосту перевозили автомобили жигули))
вот и вся загадка. не думаю, что к пиву это имеет какое-то отношение...

Ребята, с вами, чем дальше - тем веселее. Very Happy
Название Жыгулянка старое, очень старое.
Я его видел на картах с 19-го столетия.
А когда Жигулевский автозавод построили?
Ответ - в 1970 году.

Продолжаем конкурс.
И еще. Обратите внимание на одну букву - жЫгулянка и жИгули. Very Happy
Mixer
Участник
Участник

СообщениеДобавлено: Пт Ноябрь 28, 2008г. 20:03 Ответить с цитатой Наверх страницы

жы - т.е. жгли, Гулянка-т.е. на гулянке, кароче наши батьки жги еще похлеще нас....эх ты! Никоноровна....

СообщениеДобавлено: Пт Ноябрь 28, 2008г. 21:20 Ответить с цитатой Наверх страницы

Ёсць яшчэ адно меркаванне: літоўскае zigis - лугавы ручай. А гідронімы з кампанентамі *zag, zaug, ziog распаўсюджаны ў Літве.

Mixer
Участник
Участник

СообщениеДобавлено: Пт Ноябрь 28, 2008г. 22:34 Ответить с цитатой Наверх страницы

Elektrik
я уже об этом писал.... типа умный в нете прочитал ка и я...)))

СообщениеДобавлено: Пт Ноябрь 28, 2008г. 23:11 Ответить с цитатой Наверх страницы

Mixer
ну... значит ум у нас один на двоих))) Very Happy

Antik
Начальник разработки
Начальник разработки
Модератор
Модератор

С нами с: 12.07.2006
Баллы: 1623
Рейтинг: +20 (17)
Награды: 2 [инфо]
Знаток березовщины (Количество: 1) Участник встреч (Количество: 1)

СообщениеДобавлено: Сб Ноябрь 29, 2008г. 17:06 Ответить с цитатой Наверх страницы

эт просто они тогда с нета начитались надписей типо "Ыыыы, гулянка", "в бабруйск животное" и решив както выделиться назвали так, но т.к. слов на ы нету (кроме пару городов), то приписали Ж

Участник
Участник

СообщениеДобавлено: Сб Ноябрь 29, 2008г. 17:19 Ответить с цитатой Наверх страницы

Antik
ыыыыы)))))

СообщениеДобавлено: Сб Ноябрь 29, 2008г. 17:28 Ответить с цитатой Наверх страницы

Antik
Very Happy Улыбнуло)))

PS ЖЫ ШЫ пиши через И. Значит название белорусское. Хотя тогда может другие правила были))

piterpen

СообщениеДобавлено: Пн Декабрь 15, 2008г. 22:25 Ответить с цитатой Наверх страницы

Походу никто не угадал Confused

Elektrik

СообщениеДобавлено: Пн Декабрь 15, 2008г. 22:44 Ответить с цитатой Наверх страницы

piterpen, ну по крайней мере "Тутэйшага" никто не видел)) надо спросить!

tutejszy, так всё-таки, есть правильные вар-ты???

tutejszy
Участник
Участник

СообщениеДобавлено: Сб Декабрь 20, 2008г. 17:24 Ответить с цитатой Наверх страницы

Правильного ответа нет. Активность минимальная.

Ответ немного длинный, но, я думаю, что будет интересен для интересующихся историей.
Источник: Станіслаў Цямохін "Пярунова цяпеліца" /Мінск, 1993, стар.15-17/

Пакланяліся Агню і плямёны крывічоў, дрыгавічоў і радзімічаў. Жыжаль (Жыж) — займаў адно з ганаровых, калі не галоўных, месцаў у пантэоне багоў далёкіх продкаў беларусаў. Яны верылі ў яго жыватворную і ачышчальную моц, прыносілі яму ахвяры. Яшчэ ў XII стагоддзі вядомы старажытнабеларускі пісьменнік Кірыла Тураўскі заклікаў сваіх землякоў не абагаўляць стыхію, сонца і агонь.
Перажыткі ўкаранелых сярод насельніцтва Палесся язычніцкіх вераванняў яшчэ ў той ці іншай форме бытавалі сярод беларускага сялянства ў канцы XIX стагоддзя. Жыжу ахвяравалі першы сноп жыта новага ўраджаю, які спальвалі перад малацьбой. Жывым агнём абносілі ў час эпідэмій вёскі, палеткі, калі ім пагражала засуха або вымаканне. Агнём лячылі — выпальвалі рожу. У дзяцей з маленства выхоўвалі павагу да агню, палохаючы ім: таму, хто плюе ў агонь, апрышчыць язык. Сёння, зразумела, гэтаму ніхто не верыць, але дагэтуль ніхто не плюе ў зіхатлівае полымя вогнішча.

Добавлено спустя 2 минуты 36 секунд:

Як сімвалічны атрыбут агонь уваходзіў у шматлікія святочныя абрады і рытуалы. Сапраўдным святам агню амаль ва ўсіх народаў, у тым ліку і беларусаў, было Купалле.
3 часам Купалле стала самым любімым святам у Еўропе. У літоўцаў гэта Йонінес, у латышоў — Ліго, у беларусаў і ўкраінцаў — Купалле, у французаў — Сен-Жан, у італьянцаў — Сан-Баціст, у іспанцаў — Сан-Хуан, у англічан — Сент-Джон і г. д.
Хрысціянская царква вельмі варожа ставілася да святкавання Купалля і ўсялякімі спосабамі імкнулася выкараніць яго са свядомасці народа. 3 царкоўных амбонаў, з пасланняў праваслаўных і каталіцкіх іерархаў свята ганьбавалася, як толькі было можна. Яго называлі д'ябальскім заняткам, а тых, хто яго святкаваў,- шалёнымі вар'ятамі. Вось, напрыклад, як характарызаваў народнае свята Густынскі летапіс: «Сему Купалу, бесу, яшчэ і донынь... неразумныя памяць ушаноўваюць, на-ченше іюня 23 дня... звечара збіраюцца прастая чадь, обоего полу, і соплетаюць сабе вянцы з зелля, або карэння, і, аперазаўшыся быліем, раскладваюць агонь... і, узяўшыся за рукі, ходзяць вакол гэтага агню, спяваюць свае песні... потым цераз гэты агонь пераскокваюць».

Добавлено спустя 1 минуту 34 секунды:

Але як не імкнуліся царкоўнікі выкараніць купальскае свята, гэта ім не ўдалося: зыркае полымя купальскіх вогнішчаў і цяпер штогод у мігатлівым россыпе зіхатлівых іскрынак узвіваецца ў ноч летняга сонцастаяння ў абсыпанае зоркамі неба. Жыву-часць Купалля, якое ўжо даўно страціла сваю язычніцкую аснову, тлумачыцца тым, што ў ім, як пісаў вядомы рускі вучоны П. Бяссонаў, «сабрана ўсё, што толькі ёсць для беларускіх сялян з самага святочнага, таямнічага, захапляльнага, радаснага і гуллівага на працягу ўсяго лета».
Нічога містычнага няма і ў самім слове «Купала». Сучасныя даследчыкі, прынамсі, такія вядомыя, як акадэмік Б. Рыбакоў, А. Ліс, В. Мартынаў і іншыя, звязваюць паходжанне назвы свята з агнём, з купальскім вогнішчам. На Палессі дагэтуль яшчэ дзе-нідзе агонь называюць купалам: «Купалу запаліў, гарэла купала, расклаў купалу». Пра тое ж сведчыць і фальклор: «...дзеўка агонь раскладала, хто гэта купалу разлажыў».
У найбольш архаічных міфалагічных сюжэтах месцам знаходжання Жыжа з'яўляецца пекла. Згодна паданняў беларусаў, ён звычайна павольна блукае па апраметнай, вывяргае з сябе агонь і грэе зямлю. Але ў гневе няма больш страшнейшага за яго. Вырваўшыся на паверхню, ён паліць усё запар: лясы, траву на лугах, збожжа ў полі, вёскі, выселкі і хутары. Нярэдка яго ахвярамі становяцца і людзі. Калі ў якой-небудзь мясцовасці часта здараліся пажары, яшчэ ў XIX стагоддзі гаварылі: «Жыж унадзіўся».

Добавлено спустя 1 минуту 40 секунд:

У нашы дні памяць аб гэтым богапакланенні агню захавалася толькі ў паданнях і ў мове. Ад асновы яго імя ўтварыўся цэлы лексічны куст слоў, значэне якіх непасрэдна або асацыятыўна пераклікаецца з усім нам вядомымі ўласцівасцямі агню: жыжа (дзіцячае) — агонь, жыгала — жук-крывасмок і шворан для прапальвання дзірак ў дрэве і костках, жужаль — шлак і паразіт-крывасмок,- жыгучка — куслівая асенняя муха, крапіва, жыгунец — павойная расліна. Ад Жыжа паходзяць і словы «джала, джаліць, джагануць». Нават назвы рэчак і балот з крынічнай, да пякучасці халоднай вадой маюць прамую сувязь са старадаўнім богам агню: Жыгянка, Жыгулянка, Жыжма. Як бачым, нічога ў гісторыі народаў бясследна не знікае. Пры ўдумлівым падыходзе да культурнай спадчыны заўсёды выяўляецца сувязь сучаснага з мінулым. Нават тое, што мы па сваёй недасведчанасці часта лічым вынікам фантазіі нашых прашчураў, можа ўтрымліваць водгукі рэальнага жыцця.

Перейти:  

Добавить к избранным темам

Следующая тема
Предыдущая тема